czwartek, 28 kwietnia 2016

Przy ulicy Piotrkowskiej można znaleźć restauracje i lokale, które oferują smaki i potrawy z wielu stron świata. Chętni mogą spróbować kuchni meksykańskiej, polskiej, włoskiej, ormiańskiej oraz kilku innych. Któregoś weekendowego wieczoru razem z Mają spacerowaliśmy naszą reprezentacyjną ulicą i zastanawialiśmy się na jakie smaki i aromaty mamy ochotę :) Ostatecznie zdecydowaliśmy się na odwiedzenie restauracji "Istambuł & Tajmahal", oferującej kuchnię indyjską oraz turecką.

Dla większości Istambuł to przede wszystkim kebab, normalnej jakości. Ale jakiś czas temu postanowiono wzbogacić kartę o dania restauracyjne pochodzące z kuchni tureckiej i indyjskiej. Przyznaję, że podeszłam do tego bardzo nieufnie, ale tego dnia byliśmy w nastroju odkrywców. I tak mogliśmy sobie spróbować czegoś takiego:


Po kilku minutach kelnerka przyniosła nam zamówiony mix hinduskich chlebków wraz z 5 sosami (zasadniczo do dania podawane są dwa, ale my poprosiliśmy jeszcze o sosy, które dodawane są np. do kebabów). Fajne jedzonko, chlebki z dobrego ciasta z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami (np. czosnku). Do tego porządne sosy. :)

No na czosnkowym to czosnku było pokaźnie (na szczęście lubimy :)). Chlebki były świeżo zrobione i bardzo smaczne, a taka porcja (która porządnie dwie osoby) kosztowała 25 zł.

Hinduskie chlebki wraz z sosami okazały się nie tylko smacznym daniem, ale również bardzo sycącym. Można spokojnie to danie polecić jako dobra przegryzka np. do spotkania w gronie znajomych przy piwie ;)

Dla mnie idealne i od razu wykorzystałam pomysł na spotkaniu - zdało egzamin :) Nie próbowaliśmy jak do tej pory innych hinduskich czy tureckich dań - na pewno po to wrócimy.

wtorek, 26 kwietnia 2016

W ostatni weekend w Uniejowie miał miejsce III Uniejowski Festiwal Smaku. W ciągu tych dwóch weekendowych dni odwiedzający Uniejów mogli spróbować 13 festiwalowych potraw oferowanych przez miejscowe lokale gastronomiczne. My przyjechaliśmy do Uniejowa w niedzielę z samego rana i mieliśmy ambitny plan popluskania się około godziny w termach, a potem ruszenia w kulinarną podróż celem odwiedzenia wszystkich tych lokali i spróbowania wszystkich festiwalowych dań. :)

Akcja była mocno karkołomna. Czas mieliśmy od 11 do 18 czyli 7 godzin, na 13 restauracji... to pół godziny na restaurację + dojście... no krucho. Włączył mi się tryb zadaniowy i choćbyśmy mieli truchtać pomiędzy restauracjami, dopniemy swego!

Warto wspomnieć jeszcze, że motywem przewodnim festiwalu był kozi ser. Na początku tego nie wiedzieliśmy, ale później okazało się to zupełnie jasne :)

1. Klub Nautilus (ul. Zamkowa 3/5) - Uniejowski Przekładaniec, czyli gorący kozi ser zapiekany na jabłku z pieczonym buraczkiem i sosem żurawinowym


Pierwszym miejscem, które odwiedziliśmy był Klub Nautilus znajdujący się bezpośrednio pod Termami Uniejów. Pojawiliśmy się kilka minut po 11:00 i byliśmy pierwszymi gośćmi, można powiedzieć, że otworzyliśmy w Nautilusie festiwalową niedzielę ;) Na nasze zamówienie czekaliśmy chwilę, gdzieś po około 5 minutach mogliśmy już zabrać się do degustacji i wziąć pierwszy kęs. I było pysznie! Rewelacyjne połączenie smaku pieczonego buraka, pieczonej cebuli, jabłka, zapiekanego koziego sera i żurawiny! Naprawdę nie spodziewałem się, że tak proste składniki mogą dać taki przyjemny smakowo efekt :) Rewelacja!

Mnie smakowało, choć nie wpadłam w aż taki zachwyt jak Bartek :) Rzeczywiście to co dostaliśmy miało sens i było smaczne, ale mnie przeszkadzało to, że coś takiego swobodnie można wyprodukować w domu z niemalże półproduktów. Ale na pierwszy rzut było nieźle :)

2. Arenka "Nasz Burger" (ul. Zamkowa 3/5) - Zapiekanka uniejowska, czyli bułka angielka, pieczarki, kozi ser, przepiórcze jajko, pomidory, chilli, szczypiorek


Kolejna na naszej liście potraw była uniejowska zapiekanka. Co tu dużo pisać, była to bardzo dobra zapiekanka - smaczne pieczywo, sporo sera i wyczuwalne przyprawy. Do tego jeszcze otrzymaliśmy bardzo mocne w smaku pesto, którego praktycznie nie użyliśmy, gdyż było tak wyraziste, że nic innego nie było czuć. Natomiast co do zapiekanki to jej jedynym minusem był pomysł dodania przepiórczego jajka, które miało w piecu się ściąć. Niestety, nie udało mu się to w 100% i mieliśmy w jakimś stopniu surowe jajeczko na zapiekance...

Bartek napisał o wszystkim. Dla mnie była to miła odskocznia od wykwintnych dań. Zawsze miło opękać zapieksa.

3. Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park (ul. Zamkowa 7) - Kozia wariacja w Uniejowskim Uzdrowisku, czyli polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście, podawana z panierowaną kulką z koziego sera


Do kolejnego miejsca musieliśmy kawałek dojść przez uniejowski park. Taki krótki spacerek po dwóch szybkich daniach był jak najbardziej wskazany i dobrze nam zrobił :) Natomiast na miejscu po dosłownie 2-3 minutach od zamówienia otrzymaliśmy nasze danie. Podanie - super (zwłaszcza klucz wiolinowy z sosu), polędwiczka wieprzowa - super (mięciutka, dobrze przyprawiona), panierowana kulka z koziego sera - fajna (tylko okropnie gorąca). Podsumowując było to bardzo dobre danie.

Prawie do końca degustacji był to mój faworyt. Wszystko było tu dobre. Mięsko soczyste i smaczne, zapiekany ser też bardzo dobry, fasolka szparagowa mięciutka, pieczarki dobrze przyprawione. No wszystko było bardzo dobre. I mam dodatkowego plusa dla restauracji za przygotowanie do dużej ilości klientów. Na pewno talerze były gotowe od rana i jedyne co trzeba było zrobić to podgrzać mięso i usmażyć kulkę. Ale czy ja komuś tego bronię? A skąd. Dla mnie to oznaka dbałości o szybką obsługę. Na pewno to danie zachęci nas by do tego ośrodka jeszcze kiedyś na obiad zajrzeć.

4. Karczma w Zagrodzie Młynarskiej (ul. abp. Jakuba Świnki 1) - Zrazy po polsku zapiekane kozim serem z okolic Uniejowa, czyli zrazy po polsku pieczone na kapuście z kaszą, szafranem, zapiekane kozim serem z okolic Uniejowa


Kolejny punkt na festiwalowej mapie oznaczał jeszcze dłuższy spacer, najpierw parkiem, potem wzdłuż Warty. Kilkanaście minut nieśpiesznego chodu i już przekraczaliśmy próg bardzo klimatycznej Karczmy. W lokalu jest samoobsługa, więc Maja nałożyła nam zrazika, wzięła do tego trochę kapusty z kaszą i już mogliśmy zasiadać do jedzenia. Pomysł na danie był naprawdę fajny, ale niestety z racji tego, że to lokal samoobsługowy i jedzenie leży sobie w tych specjalnych podgrzewanych pojemnikach, zraz stał się bardzo suchy i ciężko się kroiło i jadło (a raczej żuło). Natomiast kapusta była bardzo dobra.

Prawie udławiłam się wykałaczką! Jak wiecie każdy zrazy zawija inaczej. Jedni przewiązują sznurkiem, drudzy wkładają wykałaczki trochę jakby zapinali guziki. Tu wykałaczka była w środku. Na szczęście ją przeżułam. Niestety mięso konsystencją nie odbiegało od przeżutej wykałaczki. Ale za to sama karczma bardzo klimatyczna i pod prawdziwą strzechą.

5. Restauracja Termalna Bistro&Café (ul. Zamkowa 1) - Indyk znad Warty, czyli indyk na salsie z buraka i kalarepy, próżonej w cydrze z uniejowskiego sadu w towarzystwie koziego sera


Na kolejne danie musieliśmy wrócić w okolice uniejowskich Term. Tak więc kolejny spacerek i trochę odpoczynku dla naszych brzuszków (ale już nie dla naszych nóg ;) ). Na miejscu zamówiliśmy danie i już po chwili wbiłem sztućce w soczystego indyka. Jak się okazało był to (tj. ta soczystość) jedyny plus potrawy, gdyż była absolutnie nijaka jeśli chodzi o smak. Szkoda, bo indyk wyszedł super, ale był praktycznie bez żadnego aromatu i nuty smakowej...

To. było. okropne. Nie miało to żadnego smaku, no poza pieprzem. Nawet buraczki były nijakie. Jedyne co można przyznać, że się udało to indyk - był soczysty i miękki. Ale smaku to on za grosz nie miał. Najgorsze danie całego festiwalu.

6. Restauracja Herbowa na Zamku (ul. Zamkowa 2) - Uniejowska wariacja na temat serka koziego i wody solankowej, czyli twaróg kozi, rambutan, popiół, dynia, boczek solankowy, piana z mleka koziego, galaretka z ogórka


Następny punkt na naszym szlaku mieścił się w największym uniejowski zabytku, czyli na zamku. Ekskluzywne, historyczne sale dawały nam nadzieję, że zostaniemy ugoszczeni iście po arcybiskupiu. I faktycznie pierwsze wrażenie po podaniu dania było bardzo pozytywne, gdyż danie prezentowało się rewelacyjnie. Niestety potem już nie było tak cudownie, gdyż "Uniejowska wariacja" była nijaka smakowo. Niby coś tam było czuć słonawego z piany, jakieś delikatne nuty z dyni, mięso trochę doprawione, ale całość była taka sobie. Szkoda.

Zacznijmy od tego, że mięso było przeciągnięte, a co za tym idzie łykowate i "do długotrwałego przeżuwania". Na talerzu mieliśmy kwiatki i jakieś kolce - chyba nie do jedzenia. Do tego żółty maziaj bez wyraźnego smaku, gdyż ciężko było rozstrzygnąć czy to dynia czy żółtko (słyszałam coś o żółtku również z innego stołu). Kozi ser to ten kleks z boku, galaretka niewyraźna. Może ta piana z solanki najlepsza :P Ogólnie to danie było dla mnie dużym rozczarowaniem - podane pięknie, ale smakowo się nie obroniło.

7. Pierogarnia Cynamon (ul. Turecka 10) - Kozie pierogi po kąpieli solankowej, czyli pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem kozim


Po opuszczeniu zamku przeszliśmy kładką nad Wartą i trafiliśmy do Pierogarni "Cynamon". Otrzymaliśmy tam bardzo szpinakowo-czosnkowe pierogi z dosłownie kropkami z koziego sera (na zdjęciu to te maleńkie białe punkciki). Pierogi były bardzo dobre, ulepione z fajnego ciasta z bardzo smacznym farszem. Szkoda tylko, że tego sera było tak mało, gdyby było go więcej danie byłoby przepyszne.

Niby takie sobie pierogi, ale miały realną szansę na wygraną w naszym prywatnym plebiscycie. Były przepyszne i rzeczywiście jedyne czego im brakowało to ten kozi ser, którego były mikroskopijne ilości. Na pewno zapiszemy sobie aby jeszcze kiedyś Cynamon odwiedzić.

8. Pizzeria – Restauracja Twister (Rynek 9) - Pizza Uzdrowiskowa, czyli pizza o nieidealnym kształcie, jednak idealna w smaku. Ciasto tworzone na bazie 15-to letniej receptury z dodatkiem naturalnych kozich serów, z pomidorem koktajlowym i świeżą rukolą


To miejsce to kolejne po budce "Nasz burger" zaskoczenie festiwalu. Otóż jest to najzwyklejsza w świecie pizzeria, z wielkimi drewnianymi stołami, piwem i półmrokiem. A tymczasem podano nam pizzę, która była margeritą z kozim serem, ale czy była niedobra? Nie, była całkiem niezła. Szkoda, że zamiast trawiastej rukoli nie było tam bazylii, ale na pewno pizza nie była zła.

Prawda, to była naprawdę niezła pizza. Dobre i cienkie ciasto, dużo sera, do tego trochę przypraw i zieleninki :) No może faktycznie dodanie bazylii sprawiłoby, że całościowy odbiór byłby jeszcze lepszy, ale generalnie był to porządny kawałek pizzy.

9. Restauracja Wabik (ul. Dąbska 5) - Uniejowska rolada drobiowa z warzywami i kozim serem, czyli marynowany kurczak zagrodowy faszerowany mięsem indyczo-wieprzowym z warzywami i serem kozim


Rolada jaka jest każdy widzi. Ta była na pewno smaczna i świeża. Do tego ziemniaczek i surówka. W sam raz na obiadek. Dla mnie w porządku, chociaż nie porwało.

Do tego dania podchodziliśmy jak pies do jeża, gdyż jakoś żadne z nas nie ma dobrych skojarzeń z roladą drobiową. Tutaj jednak, w "Wabiku" dostaliśmy delikatną, z rosołowym posmakiem, roladę, którą aż miło było jeść. Do tego dobrze przygotowana sałatka i ziemniaczane puree. Fajne danie :)

10. Browar Wiatr (ul. Dąbska 49) - Pizza jak uniejowska lilia delikatna, czyli pizza włoska z aksamitnym sosem, albowiem na bazie pomidorów pelati przez szefa kuchni starannie sporządzonym, z twarogowym serem kozim, przystrojona rukolą oraz pomidorem zwanym koktajlowy


Wyobraźcie sobie, że w Uniejowie otworzyli browar. I ten browar miał otwarcie dzień przed festiwalem. Lokal jest piękny, taki... wielkomiejski i z pewnością będzie chlubą Uniejowa. Ale! Zdarzyło się nam, że usiedliśmy przy niewidzialnym stoliku. Przez 15 minut minęło nas około 10 osób z obsługi oraz właściciel (!) i nikt nie zapytał czy ktoś od nas przyjął zamówienie. Skandal w czystej postaci. Pizza była słaba. Na pewno nie włoska. Czy lepsza od tej pizzeriowej? No niekoniecznie. Moim zdaniem państwo z browaru się nie popisali.

Ja byłem bardzo podekscytowany faktem otwarcia w Uniejowie browaru i to miejsce było na mojej liście "musimy tam iść". W związku z tym, że jest to miejsce świeżo co otwarte, liczyliśmy, że będzie super, bo przecież na początku działalności każdy stara się bardziej niż np. po roku od otwarcia, kiedy wchodzi już pewna rutyna. Niestety, jak już Maja napisała, obsługa oraz właściciel? menadżer? kompletnie nas ignorowali. Dopiero interwencja Mai sprawiła, że jedna z kelnerek się nami zainteresowała i w końcu dostaliśmy festiwalowe danie i pszeniczne piwo (no bo być w browarze i nie kupić miejscowego piwa? ;) ). Pizza była taka sobie, natomiast pszeniczne piwo było naprawdę dobre. Delikatne słodowe nuty, trochę goryczki. Dobre, zimne piwo :)

11. Pierogarnia Pod 30-stką (ul. bł. Bogumiła 30) - Uniejowskie lepiochy od Rejenta, czyli ręcznie lepione pierogi w domu Rejenta. Faszerowane kozim serem z kaszą gryczaną. Okraszone złocistą cebulką i posypane natką pietruszki z uniejowskiego ogródka.


Po pizzy przyszło nam skosztować kolejnych uniejowskich pierogów, tym razem w Pierogarni Pod 30-stką. Przyznam, że pierwszy raz spotkałem się z pierogami nadziewanymi kaszą gryczaną. I co ciekawe, jest to smaczne połączenie (co mnie bardzo zadziwiło, bo spodziewałem się, że się zapcham czymś nijakim w smaku). Dobre ciasto, super przygotowany farsz i do tego przysmażona cebulka i świeża natka pietruszki.

I było to pierwsze miejsce gdzie spotkaliśmy się z niemiłą obsługą - pani wyglądała jakby z każdym wydanym daniem pluła sobie w brodę, że w ogóle się do tego festiwalu zgłosili. Same pierogi były w porządku. Szkoda, że tak mało śmietany, bo dobrze z nimi smakowała.

12. Restauracja LaRegina w Hotelu**** Uniejów eco Activ & Spa (ul. bł. Bogumiła 32) - Karkówka na torcie z uniejowskich buraków, czyli karkówka wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze otoczona prażoną kaszą bulgur podana na torcie z uniejowskich pieczonych buraków, delikatnego koziego sera i miodu z okolicznej pasieki serwowana z gruszkowym kremem balsamicznym


Przedostatnia festiwalowa restauracja na naszym szlaku to lokal znajdujący się w czterogwiazdkowym hotelu. To oraz sam opis dania sugerowały nam, że może to być coś naprawdę hitowego. I takie było! Sposób przygotowania i podania karkówki sprawił, że nawet ja - zdecydowany przeciwnik gotowanej karkówki (lubię za to pieczoną), miał ochotę wziąć tutaj jej kolejny kęs. Do tego bardzo pomysłowy tort z pieczonych buraków i koziego sera (choć dla mnie akurat za bardzo delikatny i bez określonego smaku). Widać, że kucharz zna się na tym co robi i lubi to robić, może wręcz bawić się w kuchni metodami przygotowania i smakami. Super danie!

Na początek przeczytaliśmy menu i okazało się, że jesteśmy w restauracji, której szef kuchni brał udział w odcinku "Okrasa łamie przepisy" poświęconemu gotowaniu na wodzie termanej (cały odcinek możecie zobaczyć tutaj). Już to wzbudziło moje duże zainteresowanie. Otrzymane danie już na pierwszy rzut oka wyglądało ciekawie i nowocześnie. Karkówka była bardzo dobrze przyrządzona, bardzo mi smakował tort z buraka i koziego sera. Prażona kasza bulgur była idealnym chrupkim elementem. Wszystkie sosy miały bardzo ciekawe smaki. Generalnie to był mój faworyt.

13. Gościniec nad Wartą (ul. Sienkiewicza 137) - Nadwarciański przysmak, czyli risotto z kozim serem i szparagami podane z pieczonym burakiem marynowanym w occie balsamicznym i grillowanym kurczakiem


Do Gościńca nad Wartą musieliśmy iść ze 3 km! Ale nie zawiedliśmy się. Kurczak był idealnie przyrządzony - bardzo soczysty i dobrze doprawiony. Buraczki też w porządku. Szkoda, że sosu bazyliowego było tak mało, że na talerzu leżały patyki rozmarynu. No i risotto risottem nie bardzo było. Ryż był kleisty i bez wyrazu. Ale w sumie danie nie było niesmaczne.

I tak oto zakończyliśmy naszą kulinarną podróż po festiwalowym Uniejowie :) Danie było smaczne, w szczególności mnie przypasowało risotto oraz buraczki. Kurczak był troszkę za słony, ale jak się go wzięło razem z ryżem to tracił swoją słoną moc i był o wiele lepszy. Smaczne danie na koniec wycieczki :)


Moje TOP3 festiwalowych dań:
1. Uniejowski Przekładaniec,
2. Kozia wariacja w Uniejowskim Uzdrowisku,
3. Uniejowska rolada drobiowa z warzywami i kozim serem. 

Moje TOP3 festiwalowych dań:
1. Karkówka na torcie z uniejowskich buraków,
2. Kozia wariacja w Uniejowskim Uzdrowisku,
3. Kozie pierogi po kąpieli solankowej.

Wyniki Festiwalu już 29 kwietnia, zobaczymy czy któryś z naszych faworytów wygra i zdobędzie Lilię Smakosza :) (i czy my coś wygramy, ponieważ każdy degustator miał możliwość wygrać całkiem fajne nagrody :D)

czwartek, 21 kwietnia 2016

Będąc w Paryżu musieliśmy popróbować również paryskiego Streetfoodu.

W końcu nie tylko wykwintnymi restauracjami człowiek żyje, a takie uliczne jedzenie (oraz fastfoody) to też często bardzo ciekawe i smaczne doświadczenie. :) Na pierwszy ogień poszedł paryski McDonald's.



Zacznijmy od tego, że w Paryżu w McD można sobie kupić małego Heinekena. Natomiast rancherska wołowina z musztardą i rancherski kurczak z ketchupem... były ok :)

Będąc w Saint-Denis mieliśmy możliwość kupienia sobie z ulicznej budki churros! :D



A jak się domyślacie - jeśli widzisz, że możesz mieć churros... to kupujesz churros :)

Na paryskich ulicach można znaleźć nie tylko słodkości. My natrafiliśmy w trakcie naszych spacerów na miejsce gdzie można kupić ciastka z krabami :D


Zostało ono podane na ciepło. Było nieźle przyprawione i całkiem smaczne.

Z kolei niedaleko Bazyliki Sacre-Coeur znaleźliśmy stoisko gdzie kupiliśmy sobie bardzo dużą bułę z smażoną kiełbaską i cebulką. Pychota!



Ciekawostka - cebula była smażona na czerwonym winie, więc smakowało to nieco inaczej niż w Polsce (nadal super! uwielbiam smażoną kiełbasę).

A poniżej rewelacyjna naleśnikarnia. Znaczy... nie wiemy czy naleśniki dobre, bo nie byliśmy głodni, ale miejsce wygląda bardzo klimatycznie :)


Zaś na sam koniec naszej paryskiej wycieczki kupiliśmy po makaroniku. Mimo, że za nimi specjalnie nie przepadam, to te był nawet nawet :)


Kupiliśmy je na Champs Elysees niedaleko Łuku Triumfalnego. Były bardzo dobre - czekoladowo/orzechowe. Ja polecam - będąc we Francji trzeba :)

sobota, 16 kwietnia 2016

Dzisiaj będzie szybkie info kulturalno-francuskie. Otóż we Francji w szczególny sposób obchodzi się święto Trzech Króli. W tym dniu zwykło się jadać specjalne "ciasto królów" (można je dostać w tamtym okresie w każdej szanującej się cukierni - można też zjeść je dzień później, wtedy są 50% tańsze :P).

Czym jest ciasto królów? Wersja paryska to frangipane tart czyli tarta migdałowa. W innych regionach może być to brioszka o zapachu kwiatów pomarańczy, posypana cukrem pudrem i z ułożonymi na wierzchu owocami z puszki. Najlepsze ciasta w 2016 roku w Paryżu możecie znaleźć pod tym linkiem.

A teraz na czym polega zwyczaj (tu wspomaga moją opowieść Asia J., która nas w Paryżu cierpliwie gości :)). Ciasto jest krojone przez najmłodszego uczestnika imprezy na tyle części ile jest gości, po czym to najmłodszy musi porozdawać ciasto. Następnie je się ciasto uważając na to by nie połamać zębów ponieważ jeden z gości może znaleźć niespodziankę. Kiedyś było to ziarno bobu, a później można było znaleźć małe figurki (tu też zwyczaje się zmieniały, bo najpierw było dzieciątko Jezus, później czapka frygijska, a teraz to już pełna dowolność).


Moja przedstawiała Drupiego :) Oczywiście dostaje się też koronę, taką jak na zdjęciu :D

niedziela, 10 kwietnia 2016

Co jakiś czas odwiedzamy z Mają miejscówki, które już dawno temu opisaliśmy na naszym blogu. Warto bowiem sprawdzić jak tam się rzeczy mają i czy lokale są lepsze bądź gorsze niż kiedy jedliśmy w ich po raz pierwszy. Tym razem z rewizytą zajrzeliśmy do "Zapiekarni & Plackarni" znajdującej się na ulicy Piotrkowskiej, którą zrecenzowaliśmy w grudniu 2013 roku.

No rzeczywiście do Zapiekarni to już było trzeba, bo wystrój się zmienił, menu się zmieniło i wszystko. A i Zapiekarnia utrzymała się na pozycji kultowej miejscówki na Piotrkowskiej.



My zdecydowaliśmy się na małą Królewską z ketchupem i majonezem na pełnoziarnistej bułce. Po odczekaniu około 10 minut otrzymaliśmy taką ładną zapiekankę :) (10 minut, bo w kolejce jak zawsze staliśmy :))


Co tu dużo mówić, Zapiekarnia mimo upływu ponad dwóch lat cały czas trzyma poziom i serwuje super zapiekanki. Bułka smaczna i chrupka, dodatki świeże i smaczne. I to wszystko w naprawdę fajnych cenach! :)

Niby mała zapiekanka, a zobaczcie jak grubo dodatków. I można sosy wybierać. Naprawdę - na szybki głód polecamy Zapiekarnię.

Etykiety

restauracja (115) Łódź (108) kurczak (45) gotowanie (37) frytki (34) zamknięte (34) pizza (31) sos (22) hamburger (19) makaron (17) Festiwal Dobrego Smaku (15) pizzeria (15) sałatka (15) FDS (14) ser (14) Okrasa (13) Pascal (11) Poznań (11) burger (11) ciasto (11) pieczone ziemniaki (11) boczek (10) naleśniki (10) piwo (10) ryż (10) surówka (9) szpinak (9) łosoś (9) McDonald (8) cukinia (8) fastfood (8) kawa (8) Warszawa (7) kebab (7) kukurydza (7) sałata (7) schab (7) szynka (7) warzywa (7) zapiekanka (7) śniadanie (7) Paryż (6) ananas (6) chiny (6) czosnek (6) kaczka (6) lemoniada (6) obiad (6) oliwki (6) pierogi (6) polędwiczka (6) wino (6) wołowina (6) ziemniaki (6) śmietana (6) Camembert (5) Gejsza Sushi (5) House of Sushi (5) bakłażan (5) bar (5) cola (5) cukiernia (5) cytryna (5) gorgonzola (5) krewetki (5) kuchnia amerykańska (5) lody (5) naleśnik (5) pierożki (5) pomidor (5) spaghetti (5) stek (5) tarta (5) wieprzowina (5) Babkarnia (4) Katowice (4) Off Piotrkowska (4) Senoritas (4) USA (4) babeczki (4) baklawa (4) banan (4) bistro (4) cebula (4) chaczapuri (4) czekolada (4) festiwal (4) grill (4) herbata (4) imbir (4) kanapka (4) khinkali (4) kokos (4) kompot (4) lunch (4) marchewka (4) orzechy (4) papryka (4) pasta (4) pesto (4) pierogarnia (4) pita (4) puree (4) risotto (4) ser kozi (4) ser pleśniowy (4) sernik (4) tortilla (4) 2016 (3) Francja (3) Gruzja (3) Kielce (3) La Strada (3) Lidl (3) Lili (3) Manufaktura (3) Mebloteka Yellow (3) Pozytyvka (3) Spektakl (3) Wrocław (3) Zbożowa (3) arbuz (3) ayran (3) baranina (3) bataty (3) burek (3) cevapcici (3) chałwa (3) curry (3) fasola (3) gruszka (3) gęś (3) hot-dog (3) hummus (3) indyk (3) jajko (3) kiełbasa (3) kuchnia włoska (3) lotos (3) miód (3) nachos (3) naleśnikarnia (3) owoce morza (3) pistacje (3) placki ziemniaczane (3) placuszki (3) pomidorki (3) por (3) przystawka (3) ptyś (3) pączek (3) quesadillas (3) rewizyta (3) salami (3) streetfood (3) truskawki (3) twaróg (3) warsztaty (3) wegetariańskie (3) zapiekarnia (3) zupa (3) żurawina (3) 2018 (2) Affogato (2) Albania (2) All Star Klubokawiarnia (2) American Bull (2) Awangarda (2) Before Food Market (2) Berlin (2) Breadnia (2) Brzeg (2) Bułgarska (2) Chude Ciacho (2) DalekoBlisko (2) Foto Cafe 102 (2) Galicja (2) Gorditas de nata (2) Jaffa (2) Kraków (2) Lavash (2) Mare e Monti (2) Montenegro (2) Poddębice (2) Restauracja Polska (2) Sendai Sushi (2) Spółdzielnia (2) Sushi Zielony Chrzan (2) Szkoła Gotowania (2) Szwalnia Smaków (2) Szyby Lustra (2) Tubajka (2) Turcja (2) Uniejów (2) Włoszczyzna (2) Zieliński i Syn (2) Złoty Imbir (2) antrykot (2) baozi (2) bar mleczny (2) boczniak (2) bolognese (2) bułki (2) carbonara (2) cheeseburger (2) chleb (2) chłodnik (2) ciastko (2) ciecierzyca (2) coleslaw (2) creme brulee (2) cukier (2) cynamon (2) drink (2) dubaj (2) falafel (2) flaki (2) galaretka (2) golonka (2) grzyby (2) guacamole (2) gzik (2) jabłko (2) jagnięcina (2) jajko sadzone (2) kalmary (2) kapusta (2) kapusta zasmażana (2) karkówka (2) karmel (2) kasza bulgur (2) kasza jaglana (2) kiełbaski (2) kluski (2) konfitura z cebuli (2) kopytka (2) kotlet (2) kozi ser (2) krab (2) kryształowa (2) królik (2) kurki (2) lasagna (2) limonka (2) maliny (2) mamałyga (2) mango (2) marynata (2) masło orzechowe (2) małże (2) melon (2) musaka (2) nuggetsy (2) ogórek kiszony (2) oliwa (2) oliwka (2) orzeszki (2) owoce (2) papryczki (2) papryka faszerowana (2) parówka (2) pierogi na słodko (2) pierogi wytrawne (2) placek (2) placek po węgiersku (2) polędwiczki (2) pomarańcza (2) przegrzebki (2) przekąska (2) przyprawy (2) pstrąg (2) rozmaryn (2) rukola (2) samolot (2) seler (2) sezam (2) soczewica (2) sos BBQ (2) sos czosnkowy (2) sos pieprzowy (2) sushi (2) szczypiorek (2) słony karmel (2) tagliatelle (2) tatar (2) tuńczyk (2) tymianek (2) wątróbka (2) zupa rybna (2) śliwka (2) żeberka (2) 2017 (1) 5ty Smak (1) Agrafka (1) Ala Turka (1) Ali Baba (1) Amarant (1) Ambrozja (1) Amelia (1) Amorino (1) Atelier Amaro (1) Bangkok lody tajskie (1) Bar-a-boo (1) Bavaria czy Tyrol (1) Belgian Fries (1) Berthillon (1) Big Betty (1) Bistro Radiowa (1) Bistro Williamsburg (1) BurGr (1) Burger Love (1) Bułgaria (1) Byk Burger (1) Cafe Antykwariat (1) Cafe Bar Poczekalnia (1) Cesky Film (1) Chorwacja (1) Chytra baba z Radomia (1) Columbus Coffee (1) Corn dog (1) Cukiernia Sowa (1) Cukiernia Wasiakowie (1) Czarna Owca (1) Czarnogóra (1) Da Grasso (1) DaAntonio (1) DaVella per Amici (1) Deli (1) Delicatessen (1) Deseo Tapas Bar (1) Dolce salato (1) Dolny Rynek (1) Dom Pielgrzyma (1) El Toro (1) Empatia (1) Fabryka Krawatów Bistro (1) Fabryka babeczek (1) Fatamorgana (1) Filharmonia Smaku (1) Food Market (1) Foodie (1) Four Color (1) Funnel cake fries (1) Godjo (1) GoodFood (1) Gordon Ramsay (1) Gorąca Kiełbasiarnia (1) Gruzińskie bistro (1) Hamra (1) Hand'n'roll (1) Heisser Wolf (1) In centro (1) Insekt (1) Internet (1) Irish Pub (1) Istambuł & Tajmahal (1) Italica (1) Jerry's Burger (1) Już wróciłem (1) KFC (1) Kalisz (1) Kamari (1) Karuzela Cafe (1) Klub 97 (1) Kluska Polska (1) Kombinat (1) Krochmal (1) Krowarzywa (1) Kuchnia Polska (1) L'Elephant d'Argent (1) La Vende Bistro (1) Lajkonik (1) Las Vegas (1) Le Grand Phenicien (1) Le Souk (1) Leniwy weekend (1) Lodziarnia Kolorowa (1) Lokal (1) Lukullus (1) Luncheria (1) MEG MU (1) Macedonia (1) Magia Karmelu (1) Malinowa (1) Manana (1) Mangal (1) Marcello (1) Mañana Tex-Mex Bar (1) Mała Litera (1) Meksyk (1) Metis (1) Mexican (1) Mięso & Bułka Habas (1) Montag (1) Motywy (1) Na Górze (1) Nekko Sushi (1) Niebostan (1) Niemcy (1) North Fish (1) O'maki Paris (1) Olimpijska (1) Otwarte drzwi (1) Pacyfik (1) Palce Lizać (1) Paleta Bieli (1) Pani Cupcake (1) Papuvege (1) Parnik na Chmielnej (1) Parowóz (1) Pho Shop (1) Pierogarnia Cynamon (1) Pijalnia Czekolady (1) Pijalnia Czekolady E. Wedel (1) Piotrków Trybunalski (1) Piwnica łódzka (1) PizzaPortal (1) Poczdam (1) Polakowski (1) Pop'n'Art (1) Porcja (1) Przedwojenna (1) Ratuszowa (1) Restauracja Przerwa (1) Restauracja Reymont (1) Restauracja u Kretschmera (1) Restauracja św. Józefa (1) Retka (1) Retkinia (1) Revelo (1) Rumunia (1) Scenografia (1) Senija (1) Ser Lanselot (1) Servantka (1) Sezon (1) Señoritas (1) Shahrazad (1) Si Senor (1) Si Señor (1) Sieradz (1) Skierniewice (1) Sklep z goframi (1) Skład Wina & Chleba (1) Sofa (1) Sofa cafe & lunch (1) Spała (1) Stretch Island Fruit Strips (1) Susharnia (1) Suzette (1) Sułtan Grill (1) Sylvio Italiano (1) Syria (1) Szadek (1) Szklarnia (1) Sznycelek (1) Słodka Pracownia Cukiernia Artystyczna (1) Tasty Kebab (1) TelePizza (1) Teremok (1) The Dorsz (1) Titi (1) Tivioli (1) ToDoJutra (1) Toskania (1) Tradycyjna Pączkarnia Słowik (1) Tulipan (1) U Ziuty (1) Uniejowski Festiwal Smaku (1) VINDA (1) Vapiano (1) Veranda (1) Vita (1) Walter's Coffee Roastery (1) Wendy's (1) Western Chicken (1) Wiosna (1) Włochy (1) Zapieckanka (1) Zapiekarnia & Plackarnia (1) Zaraz Wracam (1) Zielona (1) Zjadliwości (1) Zosia (1) Złote Jabłko (1) Złoty Osioł (1) ajvar (1) amuse-bouche (1) anchois (1) angus (1) ato ramen (1) awokado (1) baba ghanoush (1) badrijani (1) bajgla (1) banany (1) bao (1) barbata (1) basmusa (1) bazylia (1) bekon (1) białe wino (1) bita śmietana (1) blanszowane warzywa (1) bliny (1) borówki (1) brokuły (1) brownie (1) brukselka (1) budka (1) bulion (1) bulion z kaczki (1) buraki (1) burrito (1) cajun (1) cebula grillowana (1) chaczapuri adżarskie (1) chashushuli (1) cheddar (1) chikhirtma (1) chili con carne (1) chilli (1) chinkali (1) chipotle (1) chipsy (1) chińczyk (1) chińskie (1) chleb ze smalcem (1) churros (1) chvishtari (1) ciasteczka (1) ciasto drożdżowe (1) ciasto francuskie (1) ciasto królów (1) ciasto marchewkowe (1) ciorba (1) club sandwich (1) creme caramel (1) croissant (1) cukierki (1) currywurst (1) cydr (1) cykoria (1) czarna porzeczka (1) czarnuszka (1) czeburek (1) czereśnie (1) czerwona cebula (1) czerwona fasola (1) czerwony pieprz (1) daktyle (1) de volaille (1) demi glace (1) deser z kremem (1) dim sum (1) dip (1) dorsz (1) dressing (1) dym (1) dynia (1) dziczyzna (1) enchiladas (1) espresso (1) farsz (1) fasolka (1) faszerowanie (1) filet (1) film (1) fisker (1) focaccia (1) foul (1) frutti di mare (1) frytki z batatów (1) fusion (1) galettes des rois (1) gnocchi (1) gofry (1) gotuj i chudnij (1) gołąbek (1) gołębie (1) goździki (1) gramofon (1) granola (1) grillowane warzywa (1) grillowany kurczak (1) grissini (1) groch (1) groupon (1) grzanki z serem (1) grzybki (1) guciołki (1) gulasz (1) gęsina (1) hamsi (1) hawajska (1) hinduskie chlebki (1) hinkali (1) ikea (1) ikra (1) imperial (1) jabłko w cieście (1) jagody (1) jajko 63 (1) jajko confit (1) jajko poszetowe (1) jajko przepiórcze (1) jalapeno (1) jasne (1) jałowiec (1) jogurt (1) kakao (1) kalarepa (1) kanapka klubowa (1) kangur (1) kapary (1) kapusta pekińska (1) karczek (1) karpatka (1) kasza (1) kasza gryczana (1) kasza manna (1) kaszanka (1) kawiarnia (1) kałamarnice (1) kebap (1) kharcho (1) khoubz (1) kiełki (1) kinder bueno (1) kindziuk (1) kino (1) kiszona kapusta (1) kiwi (1) klopsiki (1) knedle (1) kofta (1) koktajl (1) kolendra (1) korniszon (1) kotlet szwajcarski (1) kotlet z ciecierzycy (1) kotlety selerowe (1) kowal (1) krem (1) krem budyniowy (1) krem czekoladowo-orzechowy (1) krem z buraczków (1) krem z buraków (1) krem z pomidorów (1) książka (1) kubdari (1) kuchnia afrykańska (1) kuchnia bałkańska (1) kuchnia brytyjska (1) kuchnia chińska (1) kuchnia czeska (1) kuchnia hiszpańska (1) kuchnia marokańska (1) kuchnia meksykańska (1) kuchnia molekularna (1) kuchnia rosyjska (1) kuchnia tajska (1) kuchnia wietnamska (1) kuchnia łódzka (1) kulki ryżowe (1) kurczak teryaki (1) kurczak w bekonie (1) kuskus (1) kwas chlebowy (1) kwestia smaku (1) kwiaty cukinii (1) larwy (1) latte (1) leberkase (1) lepinje (1) liść laurowy (1) lobio (1) lody pistacjowe (1) lody tajskie (1) lody waniliowe (1) lodziarnia (1) lokum (1) lukier (1) lumaconi (1) majonez (1) mak (1) makaron czekoladowy (1) makaron naleśnikowy (1) makaroniki (1) maki (1) makrela (1) masa kajmakowa (1) mascarpone (1) masło kminkowe (1) maślaki (1) mezze (1) miecznik (1) migdał (1) migdały (1) mintaj (1) miruna (1) mięso (1) morela (1) moro (1) mortadela (1) mrożona kawa (1) mrówki (1) mucha (1) murzynek (1) musztarda (1) mydło (1) myway (1) mózg (1) mątwy (1) naan (1) nadugi (1) naleśnik czekoladowy (1) ocet (1) ogórek (1) ogórek małosolny (1) ojukhari (1) okra (1) olej (1) oranżada (1) orecchioni (1) oscypek (1) otwarcie (1) ozorki (1) ośmiornica (1) ośmiorniczki (1) pan.puh (1) pancake (1) panna cotta (1) papa-lolo (1) pappardelle (1) pascha (1) pasta oliwkowa (1) pastet (1) pastrami (1) patisony (1) pałeczki (1) pekin (1) pepperoncino (1) pestki dyni (1) pesto bazyliowe (1) philly cheese steak (1) pieczarki (1) pieczywo (1) piekarnia (1) pielmieni (1) pierogi drożdżowe (1) pierogi polskie (1) pierogi ruskie (1) pierogi szwabskie (1) pierogi z jagodami (1) pierogi z kurkami (1) pierogi z serem (1) pikantny ogórek (1) pingyao (1) pkhali (1) placki z batatów (1) placki z cukinii (1) plackolandia (1) platany (1) plendze (1) pljeskavica (1) poliki wołowe (1) polędwica wieprzowa (1) pomidory (1) pop tarts (1) prażona cebula (1) precle (1) prosecco (1) ptyś karmelowy (1) puszka (1) putenesca (1) pączkarnia (1) pęczak (1) płatki kukurydziane (1) quiche (1) raki (1) ramen (1) regionalne (1) restrauracja (1) ristorante (1) robaki (1) rodzynki (1) rogal (1) rogal świętomarciński (1) rostbef (1) roszponka (1) rosół (1) ryb (1) ryba (1) ryby (1) rzodkiewka (1) róża (1) safari (1) sardele (1) sardynka (1) schitzel (1) ser lazur (1) ser pecorino (1) sernik Grand Marnier (1) shake (1) shitake (1) sieja (1) siela (1) siesta (1) skrzydełko (1) smażone mięso (1) smażony ser (1) snickers (1) sok (1) sok pomidorowy (1) solanka (1) solianka (1) sos aioli (1) sos beszamelowy (1) sos borowikowy (1) sos chrzanowy (1) sos kurkowy (1) sos miodowo-musztardowy (1) sos mole poblano (1) sos musztardowy (1) sos pomidorowy (1) sos śmietanowo-ziołowy (1) spezi (1) spiralki (1) stir fry (1) suflet dyniowy (1) suflet pistacjowy (1) suszony pomidor (1) suszony łosoś (1) szarlotka (1) szerbet (1) szparagi (1) szprycer (1) szybko (1) szynka parmeńska (1) słodko (1) słonecznik (1) tacos (1) tagliatelle z kurczakiem (1) tagliatelle z polędwiczką wieprzową (1) tahini (1) taishan (1) tempura (1) tiramisu (1) tolma (1) torcik czekoladowy (1) tragedia (1) tsingtao (1) tulumba (1) twarożek waniliowy (1) tłuszcz (1) udko (1) vege (1) walka (1) wege (1) wiener (1) winegret (1) wiśnie (1) woda mineralna (1) wrap (1) wspólny stół (1) wywar (1) wódka (1) wędlina (1) wędzone tofu (1) węgorz (1) yanjing beer (1) zaParowani (1) zapiexy (1) ziele angielskie (1) ziemniaki duchesse (1) zimno (1) zioła prowansalskie (1) zupa cebulowa (1) zupa krem (1) zupa pho (1) zupa węgierska (1) zupa z cieciorki (1) zupka chińska (1) złoto (1) ćevapčići (1) Łowicka (1) Łowicz (1) Łódzkie Burgery (1) łopatka (1) śledź (1) ślimak (1) śliwki (1) św. Marcin (1) świerszcze (1) żurek (1)