Na wstępie powiem, że sałatka nas pokonała. A dokładniej pokonało nas zdobycie karczochów. Więc stwierdziliśmy - po co? I tak potem by leżały w lodówce i się marnowały. Więc sałatka według własnego pomysłu: miks sałat, chyba były szparagi i vinegret musztarda+miód+ocet winny. Polecam, zawsze wychodzi :)
Nie ma to jak zacząć notkę od końca, albo przynajmniej od końcówki rozwinięcia tematu, prawda? ;)
Wracając do vol-au-vent (przepis tutaj). Największą zagwozdką było dla nas ciasto francuskie i co z nim zrobić. No bo mówią - wyciąć kółko duże, oraz wyciąć obręcz. JAK?! DLACZEGO?! I gdzie ciastowa pokryweczka?! Otóż... nigdzie ;) Uprzedzając zagadkę. Na jeden vol-au-vent wycinamy duże koło, a następnie drugi takie samo i ze środka tego drugiego wycinamy mniejsze. Co dalej? Na duże kółko kładziemy obręcz z drugiego i tak pieczemy. Pokryweczkę tworzy się poprzez wycięcie jej z upieczonego wyrośniętego ciasta :)
To znaczy ja pamiętam, że aż takich problemów i pytań nie miałem. Może męski zmysł majsterkowicza i kombinatora tutaj zadziałał? Co prawda trochę inaczej sobie wyobrażałem proces pieczenia i tego jak to ciasto będzie rosnąć, ale ogólną koncepcję pojmowałem. :) Ale na pierwszy rzut oka to faktycznie nie wygląda łatwo i logicznie. ;)
Ale najlepszy z tego wszystkiego jest farsz, którego moim zdaniem można użyć do wielu różnych rzeczy. Jest to miks smakowy: cebulka, schab, pieczarki, por, boczek i śmietana. Paluszki lizać. Naprawdę nie ma też w tym farszu niczego zaskakującego ani dziwnego.
Smażony por to nadzwyczajny element dania. Kolejny raz już go tak przygotowujemy i po raz kolejny byliśmy zachwyceni jego smakiem. A już z dodatkiem pozostałych składników... palce lizać!
Gotowe danie wyglądało tak:
Ja osobiście polecam. Zwłaszcza ze względu na farsz, ale trzeba przyznać, że wygląda efektownie, a nie narobiliśmy się przy tym za mocno. Spróbujcie, bo warto czasem pokusić się na taki luksus :)
Danie, poza samych uszykowaniem do ciasta do pieczenia nie sprawiało kłopotów ani nie zabrało nam mnóstwa czasu. Smakowo - super! No i jeszcze całość wygląda trochę jak burger z sałatką. :P
0 komentarze:
Prześlij komentarz